Geschiedenis
geschiedenis Van toen naar nu
De historie van een bedrijf die van vader op zoon in de familie is gebleven. Een verhaal over stugge doorzetters. Al meer dan honderdvijftig jaar is banketbakkerij Van Vliet in hetzelfde pand in de Hooftstraat gevestigd. Simon van Vliet begon in 1840 als broodbakker. In 2007 zijn in de etalage prachtige kunststukken van marsepein, suikerwerk en natuurlijk taarten te bewonderen. Toen bakker van Vliet zich in 1840 in Alphen aan den Rijn vestigde, bakte en verkocht hij brood. Zijn zoon Jacobus was de oprichter van "De zoete inval", een koek- banketbakkerij en suikerwarenfabriek. In de winkel hangt nu nog de oorkonde waarop de oprichting van deze fabriek wereldkundig werd gemaakt. Drie zoons van Jacobus kwamen ook in de zaak: Arie, Cor en Simon. Nog altijd werd er brood verkocht, maar de verkoop van koek, banket en suikerwerken werd steeds belangrijker.

Bruidsuikers
In 1962 neemt Cees van Vliet het bedrijf over. Voor hij naar Alphen aan den Rijn kwam, had hij ruime ervaring opgedaan in binnen- en buitenland. "In het begin vond ik het hier maar antiek, want ik had in Zwitserland in heel prachtige banketbakkerijen gewerkt. Maar het wende snel. Ik heb mij vooral gericht op het bakken voor de grossierderij. Vroeger maakten wij als enige in de wijde omtrek bruidssuikers. Dat is een kunst apart en heel arbeidsintensief. Toch hebben wij eind jaren '70 besloten om met de gehele suiker- en chocolade afdeling te stoppen vanwege de arbeidsintensieve handelingen en de dus hoge kosten".

Herinneringengeschiedenis
Cees kan zich nog herinneren dat Piet Kraan 47 jaar als broodbezorger bij de firma gewerkt heeft. Hij begon bij opa Jacobus en werkte later bij mijn vader Arie. Op een grote mandfiets heeft hij een hele mensenleeftijd brood bezorgd. Dat maak je nu toch niet meer mee. "Als jongen mocht ik meehelpen bij de 'uitzending van diners'. Als er op een boerderij een trouwerij was, dan werd bij ons in de bakkerij het diner voorbereid. Daarna laadden wij het fornuis dat gestookt werd met eierkolen. Legde dit op de platte wagen en brachten het naar de feestzaal. Met twee oude Fordjes werden daarna de etenswaren naar de zaal gebracht en daar stoofden we ter plekke alles gaar. Wij verzorgden alles: tafels, stoelen, servies, bestek, vaasjes en de asbakken. Wat een organisatie was dat."

Marsepein

Wie langs de etalage van Jac.van Vliet loopt kan de prachtige, steeds wisselende etalage bewonderen. Zomer, herfst, winter, lente etalages met kunststukken van marsepein en suikerwerk. Bart, de vijfde generatie Van Vliet, is daar verantwoordelijk voor. "Als kind vond ik het al leuk om te helpen. Tot ik 's avonds naar bed moest, liep ik bij mijn vader rond en mocht ik kleine dingetjes doen, zoals marsepein afwegen en meehelpen met het maken van marsepeinen figuren".
Na zijn opleiding werd hij verantwoordelijk voor alles wat in de winkel verkocht wordt. Sinds augustus 2004 is hij als vierde generatie eigenaar van het bedrijf. Zijn hobby is het maken van suikerwerk zoals: bloemen en plantjes, waarvan de onderdelen allemaal apart gemaakt worden. Het is een zeer arbeidsintensieve klus. Bart vindt het een uitdaging om door middel van workshops zijn kennis door te geven aan mensen die daar interesse voor hebben. Vader Cees en zoon Bart zijn banketbakkers in hart en nieren. '"Het is een creatief vak, waar je je helemaal in kunt uitleven."